Informatie Regenwater recuperatie systemen

Informatie over Regenwaterrecuperatiesystemen

Dankzij een regenwaterrecuperatiesysteem kan je regenwater inzetten voor diverse toepassingen binnenshuis en buitenshuis. Regenwater wordt opgeslagen en gebruikt voor zaken waar je normaal gezien leidingwater voor zou gebruiken

Hoe Recupereert men Regenwater?

Eerst en vooral dient het water opgevangen te worden via het dak. Dat kan eenvoudig in een regenton, of meer geavanceerd in een regenwatertank in beton of kunststof.

Deze tank of reservoir wordt meestal onder de grond geplaatst. Zo kan de zwaartekracht zijn werk doen en is hij ook bestand tegen vorst en zonlicht. Moest de regentank ergens in de zon staan, dan zouden er zich al snel algen vormen in de tank. Vandaar dat zonlicht uit den boze is. Het water wordt met een pomp via de leidingen naar een of meerdere aftappunten geleid. De tank is dan aangesloten op een apart netwerk van leidingen.

Het is van belang dat het water uit de regentank zeker niet in aanraking komt met het stadswater. In tegenstelling tot stadswater wordt de kwaliteit van regenwater niet gecontroleerd. Het risico op besmetting door bacteriën en chemicaliën is veel groter dan bij stadswater.

Hoewel, het regenwater is perfect veilig indien het gefilterd wordt. Als drinkwater wordt het echter afgeraden maar het kan perfect gebruikt worden voor tal van andere toepassingen zoals wassen, schoonmaken, de tuin besproeien, enz.
De meeste regenwaterrecuperatiesystemen maken gebruik van verschillende filters.
Door meerdere filters te combineren worden de toepassingsmogelijkheden groter.

Regenwaterrecuperatie-Prijs-Aqua-Recup
Regenwatertank

Regenwater Filteren en Behandelen

Regenwater bevat naast chemicaliën en bacteriën ook grof vuil, zoals takjes, bladeren en steengruis. Meestal wordt het water opgevangen via de dakgoot en zo komt er vanzelfsprekend heel wat vuil mee. Om dat grof vuil tegen te houden wordt er aangeraden om eerst een ‘voorfilter’ te plaatsen. Zo komt dat vuil niet in de tank terecht.

Een tweede soort filter die onmisbaar is, is een zogenaamde koolfilter. Die haalt de vervuiling efficiënt uit het water met behulp van actieve koolstof. De koolstof kan tal van stoffen uit het water halen via adsorptie omdat het een hoge adsorptiegraad heeft.

De schadelijke stoffen worden uit het water gehaald en het wordt geur- en kleurloos.

Een derde filtratietechniek is het filteren met behulp van UV-licht. Dankzij deze geavanceerde techniek worden de toepassingsmogelijkheden uitgebreid en kan regenwater ook gebruikt worden, bijvoorbeeld om in te baden en te douchen.

Interesse? Vraag een vrijblijvende prijsofferte!